Lara
Muškaraci krive žene za bilo kakav erotski interes koji se javi u njima

Još je jedna prijateljica doživjela ljubavni brodolom. ON ju je prevario, a kako je ona jedna od onih kojoj je i jednom previše, veza je automatski skončana. Uglavnom, dečko se branio riječima da je ta druga cura njega zavela, da se mu ona zapravo uopće ne sviđa, i da si u tom trenutku uopće nije mogao pomoći. Glupost!

Jedan od najčešćih fraza koje ćete čuti od muškarca koji vara (i silovatelja) je da si "nisu mogli pomoći", da ih je žena "uzbudila" do te mjere da su izgubili kontrolu i postali plijenom vlastite pohote. Ovo su zapravo moderne verzije priča kao što su recimo ona o Evi koja je dovela u iskušenje Adama, Heleni koja je očarala Parisa ili onim seksi sirenama koje su nasamarile jadnog Odiseja. Sve su to mitovi koji muškarce opravdavaju time da oni zapravo misle, jelte, onom drugom glavom, i da zapravo i nemaju baš puno kontrole oko toga gdje, kad i s kim će morati ugastiti svoju požudu...

U jednom članku koji sam čitala psihoterapeut Robert Masters je napisao: - Seksualno uzbuđenje ili erotska stimulacija, nisu nešto što se samo od sebe ili nečijim tuđim utjecajem događa muškarcima, to je zapravo nešto što oni sami, koliko god nesvjesno, sami stvaraju u sebi.

Bilo da se slažete s njim ili ne čini se da muškarci, više nego žene (iako i mi to činimo), ne žele preuzeti odgovornost za svoj udio u stvaranju seksualne kemije i radije se kasnije brane riječima poput "potpuno me izludila" ili "nitko joj ne bi mogao odolijeti". - Tim riječima većina nas muškaraca automatski krivi žene za bilo kakav erotski interes koji se javi u njima, piše Masters.

U tim su slučajevima muški kao bespomoćni pred ženskom privlačnošću, dok se druge strane prikazuju se kao jaki, macho muškarci. Interesantno je da će se muškarci potući, baciti s padobranom iz aviona, osvajati planinske vrhove, dizati 150 kg utega, citirati Nietzschea i biti najači na svijetu, ali ako se pojavi par ženskih nogu, dobra stražnjica ili grudi oni više ne mogu ništa i ne mogu se oduprijeti. Moš si misliti.

Naravno žene pak im ne pomažu. Iz razloga koji variraju od čistog preživljavanja do bezobzirnog iskorištavanja, one koriste sve svoje čari kako bi ih zavele i dobile ono što žele. A tu su i one kojima je baš slađe kad je zauzeto. No to je posebna tema.

Pitam se zašto toliko muškaraca (i žena) ovo radi... Možda to polazi iz istog impulsa koji nas tjera da tražimo Boga kojeg možemo okriviti za naše možda promašene živote. Zastrašujuće je misliti da smo zapravo samo mi ti koji upravljamo našom sudbinom, da sami biramo svaku svoju reakciju, čak i one instinktivne i iskonske.

- Nitko nas ne uzbuđuje, piše Masters, mi se sami uzbuđujemo, bez obzira na to koliko uspješno pokušavamo druge uvjeriti da je netko drugi "kriv" za to. Eto, čovjek je završio visoke škole, valjda zna nešto. Zato molim lijepo, svako neka izvoli preuzeti odgovornost za svoja (ne)djela. To se odnosi i na muškarce i žene.
|
0 Responses