Lara
Tabu tema o kojoj žene rijetko pričaju

Dok je sasvim uobičajeno da muškarci pričaju šale o masturbaciji, za žene je ovo još uvijek vrlo osjetljiva tema. Samozadovoljavanje se kod žena vrlo rijetko spominje, i to među bliskim prijateljicama, a i onda je vrlo skromno. No seksolozi kažu da bismo toj temi trebale ipak posvetiti više pažnje. Masturbacija pozitivno utječe na žensko zdravlje i na njihove veze. Evo pet stvari koje biste trebali znati o masturbiranju:

1. Postoji više oblika “normalnog” masturbiranja kod žena
Prema istraživanjima, većina je žena barem jednom u životu masturbirala. Iako možda zbog toga mogu osjećati grižnju savjesti, osobito ako su u stabilnoj vezi, nema potrebe za osjećajima krivnje, kažu liječnici. Ponekad vam je partner umoran, na putu ili na neki drugi način nedostupan, a to ne znači da si morate uskratiti zadovoljstvo.

Žene mogu masturbirati na više načina, a najčešće se koriste vibratorom ili prstima. Prema istraživanju Centra za seksualno zdravlje Sveučilišta u Indiani, na uzorku od 2056 ispitanih žena u dobi od 18 do 60 godina, više od polovice je koristilo vibrator tijekom masturbacije ili za vrijeme spolnog odnosa. Mišljenja stručnjaka vezano za korištenje vibratora su različita. Dr. Frank Sommers smatra da pretjerano korištenje vibratora tijekom masturbacije može otežati ženama da dožive orgazam s partnerom. “Svojim pacijentima kažem: ”Vibrator smatrajte šlagom – ne želite ga jesti svaki dan””. On vjeruje da pretjerana upotreba vibratora može priviknuti živčani sustav na ovakvu stimulaciju, koju čovjek ne može ponoviti.

2. Masturbiranje može poboljšati raspoloženje, bez obaveze seksualnog odnosa s partnerom.
Bez obzira koji način izaberu, samozadovoljavanje može poboljšati raspoloženje kod žena. Dr. Kathleen Segraves kaže da samozadovoljavanje može poboljšati raspoloženje ako se osjećate depresivno. Naravno to se ne odnosi na slučajeve kliničke depresije. “Kod samozadovoljavanja ništa vam ne odvlači pažnju, pa se možete usredotočiti na vlastite osjećaje i ne morate brinuti hoće li još nekome biti dobro.” To ne znači da ne volite partnera - ponekad morate misliti samo na sebe, kažu stručnjaci. “Ne trebate se zamarati mislima “Treba li mi predugo da svršim?””, kaže dr. Segraves.

3. Masturbacija može poboljšati vaš seksualni život s partnerom
Žene koje redovito masturbiraju, nauče što im odgovara, kaže dr. Segraves, “To im pomaže u izgradnji seksualnog samopouzdanja. Pomaže im pri navođenju partnera tijekom seksa.”
Seksolozi preporučaju masturbiranje ženama koje teško doživljavaju orgazam. Na taj način upoznavaju tijelo i postaju svjesnije svega što ono može. Dr. Debby Herbenick kaže da žene, u odnosu na muškarce, teže svladavaju tehniku postizanja orgazma. Masturbiranje im pri tome može pomoći, a još je lakše uz upotrebu vibratora, “Korištenje vibratora, iz nepoznatih razloga pomaže ženama da dožive orgazam”, kaže dr. Herbenick. Prema istraživanju koje je vodila, žene koje su koristile vibrator “su bolje funkcionirale što se tiče vaginalnog vlaženja, želje, uzbuđenja i orgazma, te su manje osjećale bol i nelagodu tijekom seksualnog odnosa.”

4. Samozadovoljavanje vam može pomoći da se opustite
Žene su sklonije pretjerano analizirati loš dan i sve situacije prolaziti u mislima. U mislima još jednom prolaze svađu ili neugodnu situaciju, što im samo povećava stres.
“Počnete li se samozadovoljavati, to će vas odvući od tih negativnih misli”, kaže dr. Segraves, “Možda ne svaki put, ali može vam pomoći.”

5. Masturbacija pomaže pri ublažavanju boli
Žene koje masturbiraju često kažu da im to pomaže pri ublažavanju menstrualnih grčeva i simptoma PMS-a, poput nervoze i plačljivosti.
Masturbiranje i orgazam vam mogu pomoći protiv migrene. Iako su neka istraživanja pokazala da orgazam može potaknuti migrenske glavobolje, može ih i olakšati. Znanstvenici smatraju da postoji neki faktor vezan uz orgazam koji može potisnuti bol ili čak potisnuti proces migrene.
|
0 Responses