Lara
Konstruktivna svađa može ojačati vezu.

Svaka veza ima svoje uspone i padove, a svađe su sastavni dio veze. Pa bilo bi dosadno da se vi i partner cijelo vrijeme oko svega slažete. Neki čak tumače da je zdravo u vezi dobro se posvađati. No još je važnije znati srediti odnos nakon svađe, a da ga ona ozbiljno ne naruši. Mnogi su se parovi razišli zbog beznačajnih svađa, no morate znati da se ozbiljni problemi mogu riješiti ako im zrelo pristupite i ako ih riješite čim se pojave.

Kod mirenja nakon svađe, vrlo je bitno da počnete komunikaciju nakon što ste se oboje smirili i “ohladili glavu”. Nema smisla i dalje napadati partnera ili vikati, jer tako nećete riješiti problem.

Ne preporuča se predugo čekati kako na kraju ne biste pobjegli od problema. Bježanje od problema nije rješenje jer će jedan ili oba partnera i dalje zamjerati drugome i biti ljuti. Stoga uzmite 20-tak minuta da se smirite, sjednite i otvoreno popričajte o problemu s kojim ste se suočili. Čak i ako ste jako ljuti na partnera, imajte stalno na umu da ga volite. Vrlo se često dešava da se veze počnu raspadati zbog svađa, jer jedan partner počinje misliti da ljubav među njima nestaje. Stoga, bez obzira što vam, u trenutku kad se svađate, partner i nije predrag, nemojte zaboraviti zašto ste zajedno i koliko se volite.

Kad raspravljate o problemu, nemojte se suzdržavati pri iznošenju svog stajališta, jer problem s kojim ste se susreli trebate trajno riješiti. Pa ipak važno je da ne upirete prst, jer vas optuživanje neće nikamo dovesti- preuzmite dio odgovornosti. Za svađu je potrebno dvoje, stoga je velika mogućnost da ste oboje bili u krivu. Ne prekidajte razgovor dok se ne pomirite.
Imajte na umu da ogorčenost i namjerno nanošenje boli partneru neće pomoći u rješavanju problema.

Najbolji način rješavanja svađe je da joj oba partnera pristupe zrelo, s pozitivnim stavom i ciljem da se postigne konstruktivno rješenje, a ne da se pobijedi ili nadjača partner. Čak i kad druga strana ne pokazuje interes za suradnjom, vi pokažite zrelost u rješavanju sukoba.

Nakon što ste oboje imali više vremena za razmisliti o čitavoj svađi, ponovno popričajte s partnerom, kako biste vidjeli gdje stojite, postoji li možda još nešto o čemu biste trebali porazgovarati. Ako sve raspravite i riješite problem, otkrit ćete da je vaša veza ojačala.
|
0 Responses