Lara
Dovoljna stimulacija klitorisa ili oko njega i (za neke žene) pritisak na grlić materice ili drugih osetljivih područja izazivaju osećaj punoće u karlici i telesnu tenziju koja nastoji da dostigne vrhunac. Orgazam je tačka u kojoj je sva tenzija iznenada puštena u seriji nevoljnih i prijatnih mišićnih kontrakcija koje izbace krv iz karličnih tkiva. Možemo osećati kontrakciju u vagini, materici i rektumu. Neke žene opisuju orgazam bez kontrakcija.


Orgazam može da bude blag kao štucanje, kijanje, talasanje ili miran uzdah; može da bude čulno iskustvo dok telo plamti u toplini; može da bude snažan ili ushićen, pošto nismo svesne u to vreme. Orgazam može da se doživi drukčije prstom, penisom, dildom ili vibratorom u vašoj vagini i drukčije kada masturbirate od toga kada vodite ljubav sa drugom osobom. To može da se doživi potpuno različito u različito vreme čak i sa istom osobom. Često se uzbudimo i onda kad ne možemo da dobijemo dodatnu stimulaciju i dosegnemo orgazam. Iako seksualna tenzija opada bez orgazma, duže traje. Kada smo dovoljno uzbuđene a ne doživimo orgazam, naše genitalije i/ili materica mogu da bole neko vreme.


Može biti uzbuđujuće milovanje bilo kog dela našeg tela, uzbuđujemo se kada su nam bedra milovana ili kada grickaju naš vrat ili sisaju grudi. Ipak, klitoris – organ koji je najosetljiviji na stimulaciju – ima glavnu ulogu u stvaranju seksualne tenzije.


Vi ili vaš/a ljubavnik/ica možete da stimulišete vaš klitoris na mnogo različitih načina – trljanjem, sisanjem, telesnim pritiskom, koristeći vibrator. Svako trljanje ili pritisak na pubični predeo (venerin breg) ili usne (čak na donjem trbuhu i unutrašnjosti bedara) mogu da pokrenu klitoris i mogu takođe da ga pritisnu na pubičnu kost. Mada neke žene dodiruju vrh klitorisa da bi se uzbudile, često je to toliko osetljivo da direktno dodirivanje boli, čak i uz podmazivanje. Takođe, fokusirajući direktno klitoris duže vreme, može uzrokovati da osećanje zadovoljstva nestane. Kako žene stare, kapa kože koja pokriva klitoris može permanentno da se svlači pa, ako vam je prošla menopauza, može da vam bude potrebno mnogo više podmazivanja dok trljate klitoris da biste doživeli orgazam.



Odnos vagina-penis daje samo indirektnu stimulaciju klitorisu. Kada se penis pomera unutra i van vagine, on pomera unutrašnje usne, koje su povezane sa klitoričnom kapom i zbog toga može kapa da se pomera nazad i napred po vrhu klitorisa. Kada unutrašnje usne nabreknu i približe se jedna drugoj, one mogu da prošire vaginu, stisnu penis i da ga pomeraju napred nazad i dalje povećavajući klitorično trenje.



Da bi doživele orgazam tokom odnosa vagina-penis, mnogima od nas su potrebne direktne i ponekad odužene klitorične stimulacije, kako pre tako i za vreme odnosa. Mnoge žene vodeći ljubav sa drugim ženama fokusiraju se manje ekskluzivno na vaginalnu penetraciju i više (i duže) stimulišu klitoris. Mnogo žena koje vode ljubav sa muškarcima u svojim šezdesetim i kasnije (kada se erekcija ne dešava tako često) nalaze da se seksualno zadovoljstvo povećava, delom zbog toga što penetracija penisa nije više fokus vođenja ljubavi. Što više žena počinje da istražuje vođenje ljubavi pored odnosa vagina-penis, verovatno da će više nas doživeti orgazam češće sa svojim partnerima.
|
0 Responses