Lara
Treba Vam veoma malo, ugrejana soba, čaršav raširen preko nekoliko prekrivača na podu i ulje u plastičnoj flašici. Mineralna i dečja ulja su prihvatljivija, možda zato što vetre brzo. Prednost se obično daje biljnom ulju, naročito maslinovom. UPOZORENJE : Nikad nemojte sipati ulje po koži partneru, osetio bi hladnoću i jezu, što bi trenutno prouzrokovalo stezanje misića, protivno onom što, zapravo, želite postići. Umesto toga, zagrejte ulje u rukama pre nego što ga upotrebite.

Za lice, ruke i tabane trebaće Vam veoma malo ulja, a samo nešto više za druge delove tela. Uz to i u drugim postupcima povedite se za onim što Vam se čini ispravnim. Pre nego što počnete da masirate, recite partneru da se preda do kraja, a bude li trebalo da podiže ruku, nogu ili glavu, da će te to učiniti Vi. Uverite ga da su masaže normalne provale uzdaha iz dubine duše i da će pravo uživanje nastati tek kada ih se oslobodi. A u pogledu bola, recite da Vas upozori čim se ne oseća ugodno. I obratno - recite mu da Vam svakako kaže kad ste stigli do mesta koje traži nešto jači pritisak. Upravo, kao i u ljubavi, i ovde valja uskladiti najmanje nijanse pokreta, koliko je god moguće, pa će Vam i nekoliko reči pomoći u usavršavanju tog umeća. Budući da smo ustanovili osnovna pravila, možemo početi sa masažom.

Pokušajte da ispitate svaku košcicu, svaki pršljen, svaku izbočinu i mišić na telu partnera. Ne žurite i budite strpljivi. Zatvorene oči pomažu koncentraciji. A kada se jednom saberete, stvara se i poverenje. U međuvremenu, ako se iole predate osećanjima. sve što uradite - biće dobro. To svakako nije intenzivna švedska masaža, koja se primenjuje u fizioterapiji, a ni postupci joj ne nalikuju na one kojima se služe fizioterapeuti.

Reč je o masaži iz ljubavi, zabavi i polne igre - zadovoljstva, masaži koja Vas vodi poput drvoreda u stanje lepote, tišine i dubine. Sedite iza partnerove glave. Masažu počnite tako što će te lagano nauljiti partnerovo lice, položiti mu ruke nežno na slepočnice i predati se opipljivom proučavanju onoga što se načazi pod površinom kože.

Sa licem postupajte poput vajara koji radi u glini - upotrebite osetljivost srednjih prstiju, potežući ih niz nosne kosine i ocrtavajući mu oči i obraze, zatim se rubovima lica vratite gore do slepočnica. Razradite taj postupak - dole, naokolo, gore - i držite ga se u nekoliko putovanja između očiju i brade. Svako milovanje okončajte kružnim kretanjem po slepočnicama i Vaš će se partner osećati kao u rukama iskusne maserke. Zatim okrenite partnerovu glavu u stranu. Lagano potcrtajte zavoje, nabore i obrise uva i pazite da ga ne ogrebete noktom. Trljajte izbočinu koja se proteže iza uva i po osnovi glave. Masirajte ga čvrsto, osrtavajući male krugove.

Pređite na gornji deo glave i okončajte snažnim masiranjem temena, poput šamponiranja. Pritisnite dovoljno snažno, tako da vam se kosa pomera pod prstima, ali pri tom nemojte potezati kosu. Okrenite zatim glavu i sve to ponovite na drugoj strani. Vratite partnerovu glavu u srednji položaj i usmerite pažnju na vrat. Upravo tu se nalazi neverovatno mnogo napetosti, pa ako provedete nešto više vremena na tom delu tela, prevalićete veliki put do potpunog opuštanja celog tela.

Podvucite ruke pod partnerovu glavu i razmerno polaganim, kružnim milovanjem trljajte mišiće koji se nalaze upravo u osnovi glave. Spustite ruke nešto niže i isto tako trljajte mišiće između ramena i početka vrata. Zatim se vrhovima prstiju krećite gore - dole po vratu kao da tražite po dirkama klavira. Ovde smete nešto jače upreti prema gore, kao da će te mu podignuti vrat. Ponovite taj redosled - osnova glave, ramena vrat nekoliko puta, do potpunog uspeha. Dok se još nalazite iza partnerove glave, kleknite i namažite mu grudi i stomak.
Stavite mu zatim dlanove pod ključnu kost, usmerite prste prema struku, te blago i bez neprimerenog pritiska klizite preko sredine prsa i stomaka, sve dok na struku ne razdvojite ruke. Pri ponovnom spajanju ruku, lagano ih usmeravajte prema spoljnom uglu, dok Vam se ne nađu na partnerovim stranama. Tada ih vucite po vrhovima tela sve do pazuha, odakle ćete ih moći iznova staviti pod ključnu kost i ponoviti celu putanju. Videćete - to je široko, kružno masiranje, a ponovite to nekoliko puta, ne zaboravljajući da se spuštate lagano, a povlačite po strani prema gore, uprevši nešto čvršće. Na sličan način masiraju se i leđa - ovog puta će partner, svakako, ležati na stomaku. Upozorenje, nemojte nikad pritiskati jako i ravno kičmu. Pronaći ćete dve brazde koje se spuštaju sa svake njene strane: pažnju usmerite na njih, a ne na samu kičmu. Za kraj ćete možda želeti da se oprostite od partnerovih leđa laganim dodirivanjem kože noktima, kao poslednjim nežnim kontaktom.

Vreme je da se približite teglećim mišićima na nogama. Dok je partner još na stomaku, kleknite kraj njegovog desnog lista, licem prema glavi, pa mu nauljite celu nogu i zadnjicu. Zamislite da mu je desna noga klavijatura i stavite obe ruke na nju, kao da će te zasvirati. Levom rukom kružite u smeru kazaljke na satu tako da Vam palac bude najbliži njegovoj peti (što će vam izbočiti levi lakat, a mali prst leve ruke približiti palcu desne). U tom položaju pomerajte ruke po celoj dužini noge i poslužite se težinom svoga tela pri pritisku - ali preko kolena prelazite lagano. Stigavši do vrha bedra, prelazite kružnim pokretima desne ruke preko zadnjice sve dok vam prsti ne dohvate kuk. Kuk okružite pomno. Zatim, ne prekidajući pokrete, vratite ruku spoljnoj strani bedra, tako da vam prsti budu usmereni prema tlu. U međuvremenu, stavite u isti položaj i drugu ruku koja se odmarala na unutrašnjoj strani bedra i obuhvatite ga obema, s prstima prema tlu i palčevima na vrhu. Taj kružni tok okončajte laganim povlačenjem ruku po stranama noge, sve dok ne stignete do zgloba, gde ćete se, brzom zamenom, naći u položaju koji vam omogućuje da ponovite masažu. Zatim jednostavno promenite strane i prebacite ruke na levu nogu. Ti pokreti, kad ih jednom naučite, nisu teški kako vam se sada čini. Lako ćete se prilagoditi prednjoj strani nogu, rukama, pa čak i celoj dužini tela.
Kad se jednom usavršite u pokretima masaže, verovatno ćete poželeti da probate i mnoštvo varijacija na temu - u dugim, gipkim kretanjima, u brzom trljanju (naročito leđa) koje zagreva kožu trenjem, u gnječenju, ljuljanju i kruženju što opušta mičiće zadnjice i bedara. Za obuhvatnije kretnje iskoristićete svu težinu tela i celu širinu ruke. Ima mesta na kojima ćete hteti upotrebiti samo dlanove, negde drugde, samo prste. Važno je upamtiti da će sa masažom opuštanje biti potpunije, ostanete li sve do kraja u neprestanom dodiru sa partnerom. Pokušajte da održite fizički dodir barem jednom rukom sve vreme, čak i dok menjate položaj ili sipate ulje (slobodnu ruku položite na partnera dok drugom sipate). Imajte na umu da vam za masiranje što veća površina ruke bude u dodiru sa telom partnera. Uvežbajte ruke da pri tom poprimaju oblik pojedinih mišića, izbočina i ulegnuća u njegovom telu, dok klize od glave prema petama - i ubrzo ćete početi da stvarate nove pokrete. Pošto ste stvorili sopstveni repertoar pokreta poželećete masažu uz muziku, iskušavajući raznolike ritmove i raspoloženja, sve dok se ne izmami pravi takt u vašim rukama. Možete postati pravi stručnjak za ulja, mešajući ista sa mirisima limuna, badema itd.. I naravno pustite očima punu slobodu. Retko je koji prizor zanosniji od opuštenog nagog tela - ne slika nego blistava, stvarna pojava. Takva je osećajna poruka masaže. To iskustvo svakako nije jednostrano. Upravo svako od nas voli da dodiruje i da bude dodirivan, a kako bi se probala celina masaže, važno je da oboje daju i primaju. Smatramo li masažu dijalogom dodira, prava će komunikacija nastati tek kada se govor udruži sa slušanjem u zajedničku potrebu. I naposletku, kad upotrebite osećanja što vas prožimaju dok vas masiraju i dok vi masirate, osetićete olakšanje koje vam tog časa pruža zadovoljenje, kao i nagoveštaj beskrajnih zadovoljstava koja će tek doći..
|
0 Responses