Samozadovoljavanje više nije tabu, no rijetki će ipak javno priznati da ga prakticiraju. Solo užitke zadržavaju za sebe, a često ni s partnerom ili prijateljima ne dijele tajnu da ponekad uživaju u masturbaciji.

Naime, iako je seks postao uobičajena tema o kojoj podjednako pričaju i muškarci i žene, iskustvo solo seksa, još uvijek nije nešto što se dijeli s drugima.

No unatoč tajnovitosti, mnogi su se ipak uspjeli osloboditi krivnje zbog samozadovoljavanja. Tome pridonose i brojna istraživanja koja pokazuju da većina ljudi prakticira seks sa samima sobom.

Foto: Shutterstock
Solo seks kod žena umanjuje simptome PMS-a i ublažuje napetost

Da u samozadovoljavanju nema ništa loše, pokazale su i neke smiješne situacije iz humorističnih serija. Tko može zaboraviti epizodu u kojoj se Jerry, Elaine, George i Kramer oklade tko će dulje izdržati bez masturbacije.

Masturbacija je čak uobičajena i među životinjama, poput pasa, mačaka, konja, hrčaka, kitova, jelena ali i štakora.

To je normalno seksualno ponašanje kojeg se ne treba sramiti, a osim što poboljšava ljubavni život, ima i blagotvoran učinak na zdravlje, te ne izaziva bolesti kao što se nekada vjerovalo.

Istraživanje iz 1712. naziva 'Onania', naime, upozoravalo je na to da masturbacija uzrokuje poremećaje i slabljenje sjemena kod muškaraca. Žene pak koje bi uzele 'stvar u svoje ruke' riskirale su, prema tadašnjem vjerovanju, histerični napad, epilepsiju, žuticu i ostale poremećaje.

No danas svatko može potvrditi da eksperimentiranje u seksu sa samim sobom ne uzrokuje akne, ispadanje kose, ludilo, sljepoću, kao ni ostale bolesti. Dapače, solo stimulacija i užitak pozitivno utječu na zdravlje.

Foto: Shutterstock
Samozadovoljavanje smanjuje rizik oboljenja od raka prostate

Masturbacija i dobrobit za zdravlje muškaraca
Istraživanja pokazuju da samozadovoljavanje pomaže muškarcima jer poboljšava imunitet, štiti prostatu od infekcija i čini je zdravijom. Jedno australsko istraživanje pokazalo je pak kako učestala masturbacija kod muškaraca može smanjiti rizik od razvijanja raka prostate. Štoviše, istraživanje je pokazalo kako će muškarci koji tjedno masturbiraju više od pet puta, u dobi između dvadesete i pedesete godine za trećinu smanjiti rizik oboljenja od raka prostate.

Samozadovoljavanje kod žena također ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje. Jača organizam i štiti ga od infekcija. Pomaže kod PMS-a, smanjuje psihičku napetost i grčeve. Opušta ženske spolne organe povećavajući dotok krvi u zdjelicu. Također smanjuje bol u zdjelici i predjelu leđa.

Blagodati za oba spola:
- najsigurniji oblik seksa od kojeg ne možete dobiti spolnu bolest
- odličan način oslobađanja od stresa
- popravlja raspoloženje jer otpušta endorfine
- prirodni sedativ
- prirodna vježba za mišiće intimnog područja koja će poboljšati seksualni život s partnerom

Foto: Shutterstock
Samozadovoljavanjem ćete naučiti što volite, pa ćete i partneru lakše pokazati što želite

Solo seks je dobar i zato što:
- pomaže da se bolje osjećate u svom tijelu
- može priuštiti nezaboravne orgazme
- daje mogućnost da istražujete što vas pali, a znanje kasnije možete primijeniti u seksu s partnerom
- općenito pomaže izgradnji seksualnog samopouzdanja i pretvara vas u boljeg ljubavnika/cu
- pomaže vam da uživate kada partner/ica nije raspoložen za seks