Mačo-frajeri i ženskaroši očito nisu više na cijeni, a dokazali su to sami muškarci. U spomenutom istraživanju sudjelovalo ih je preko 27.000, a svima njima ideal je častan muškarac. Tu je vrlinu kao poželjnu odabralo 33 posto ispitanika, dok 28 posto njih želi imati bolju kontrolu nad svojim životom.

Većina je također rekla da više od seksa cijeni - ljubav. Zanimljivo je da samo jedan posto muškaraca kao glavnu mušku kvalitetu navodi dobar seksualni život, a tri posto ih je izabralo financijski uspjeh.

Ti rezultati pobijaju stereotipe o muškarcima, tvrdi vođa tima istraživača, Kanađanin Michael Sand: 'Muškarci su rutinski odgovarali da su im dobro zdravlje, dobar obiteljski život i harmonična veza sa suprugom ili partnericom puno važniji od uspješne karijere, lijepe kuće i zadovoljavajućeg seksualnog života. To što su odgovarali da im je iznimno važno da budu časni samo je znak koliko im je bitno kako ih doživljava okolina i koliko je njima samima važan njihov sustav vrijednosti.'

Muškarci su također odgovarali da im je važno da budu dobri očevi i uspješni partneri, a ne pastusi.

Istraživanje je započelo prije nekoliko godina, kada je jedna farmaceutska kompanija željela stvoriti novi lijek za probleme s erekcijom. Prije nego što je krenula razvijati ga, željela je bolje razumjeti muškarce, 'njihovo zdravlje, kvalitetu života, njihov pojam muževnosti, kao i seksualne funkcije'. To je dovelo do šire studije čiji su rezultati suprotni stereotipima koji vladaju u pop-kulturi.

Foto: Shutterstock
Sjajan seksualni život tek jedan posto muškaraca smatra svojom najvećom kvalitetom

Naime, u reklamama za pivo, humorističnim serijama i trač-magazinima muškarci vječno naganjaju žene, bježe od veza i obaveza, napuštaju svoju djecu i problem im je ostati trijeznima.

Znanstvenik Sand kaže da možemo vjerovati rezultatima istraživanja jer se mišljenje tako velikog broja ispitanika (skoro 28.000) ne može zanemariti. Nije baš slučajnost to da većina njih razmišlja jednako.

Sand također kaže da ljudi zapravo nisu previše iznenađeni tim rezultatima: 'Jednako kao što znamo da nisu sve žene Playboyeve zečice, isto tako znamo da nisu svi muškarci teški ovisnici o seksu, kojima je jedina misija odvesti ženu u krevet. Mislim da svi znamo da ti stereotipi nisu stvarni.'