Date li muškarcu dvije slike iste žene, ali s kratkom i dugom kosom, gotovo bez razmišljanja svaki muškarac će odabrati onu na kojoj žena ima dugu kosu. Bez obzira na to odgovara li ženinu obliku lica kraća kosa, muškarac će se uvijek odlučiti za dugokosu i to je stvar instinkta i evolucije.

Psiholozi koji se bave evolucijom čovjeka vjeruju kako je zdrava duga kosa još pračovjeku bila pokazatelj ženina dobrog zdravlja. I na spiljskih slikama slavila se duga kosa koja se povezivala s plodnošću, ali i privlačnošću.

Do danas je duga kosa ostala simbol seksualne privlačnosti. Dodirivanje i igranje kosom spada i u igru zavođenja, a kosa očito igra veliku ulogu u seksualnom životu.

Foto: Getty Image
Kada postanu mame, žene obično skrate kosu, a Victoria je mama trojice sinova (+ Kliknite na sliku za uvećanje )

Duga kosa povezuje se i s mladošću, jer obično mlade cure imaju dugu kosu. Uobičajeno je također da jednom kada žena postane majka skrati kosu radi praktičnosti. S godinama žene nose sve kraću i kraću kosu.

Ovaj fenomen usko je povezan i s padom libida i manje seksualne aktivnosti kod žena. U jednu ruku, duga kosa je i simbol plodnosti, a podsvjesno žena kada gubi interes za seks skraćuje kosu.

Kosa je svojevrsni odraz našeg unutarnjeg emocionalnog života. Žene obično mijenjaju frizuru i boju kose kada im se događaju neke promjene u životu.

Ne treba se zavaravati i vjerovati ženi kada kaže da se kod nje ništa ne događa, a upravo je napravila drastičnu promjenu frizure. Možete se kladiti da se događaju neke emocionalne promjene. Skraćivanje kose simbolično je odbacivanje starog života, uključujući i seks.

Foto: Getty Image
U jednoj fazi života i glumica Halle Berry nosila je kratku kosu (+ Kliknite na sliku za uvećanje )

Žena koja je nezadovoljna svojim seksualnim životom i odluči smanjiti seksualne aktivnosti, koristi frizuru kako bi pokazala što želi i tko ima moć u spavaćoj sobi.

Može biti i da je kosu skratila jer je u nesretnoj vezi i na taj način najavljuje promjene i da će se zauzeti za sebe.

Iako mnogi vjeruju da je kosa samo kosa, drugi su duboko uvjereni da kosa puno govori o osobi, njezinu raspoloženju i samopouzdanju.

I dok je kroz stoljeća kroz umjetnička djela, priče i običaje duga kosa povezivana sa seksualnošću, kratka kosa bila je moderna kod Engleskinja u doba Francuske revolucije. U doba emancipacije, također su bile popularne kratke frizure.