Lara

Hrana koja povećava želju za seksom

Foto: Shutterstock
Kamenice, čokolada, kofein, ginseng i kajenski papar samo su neki od afrodizijaka koji zbilja djeluju poticajno. Seksualnu moć potiču na nekoliko načina, a bez obzira sadrže li spojeve koji pojačavaju stvaranje spolnih hormona, opuštaju li ili potiču bolje
Oni koji vjeruju u moć afrodizijaka tvrde da različita hrana, pića, lijekovi, trave i arome mogu povećati seksualno uzbuđenje i samu želju. Neka od tih vjerovanja samo su mitovi ili pogrešna shvaćanja. U cijelom moru namirnica koje nose oznaku afrodizijak teško je razlučiti koje zbilja pomažu, a koje uzrokuju samo placebo-efekt.

Znanstvenici i nutricionisti ispitali su svojstva brojnih namirnica za koje se vjeruje da pojačavaju libido i sastavili popis onih koje su se pokazale dostojnima imena afrodizijak.

Kofein

Bez obzira nalazi li se u kavi, čaju, gaziranim napicima ili čokoladi, kofein do određene granice pomaže u održavanju vašeg 'motora'. Američki znanstvenici došli su do zaključka da su parovi koji imaju 60 godina i više i koji su svakodnevno pili kavu seksualno aktivniji od onih koji su je izbjegavali. A da se nije radilo samo o nijansama, dokazuje to što su kavoljupci bili 62 posto seksualno aktivniji.

Čokolada


Osim što sadrži kofein, u čokoladi se nalaze i sastojci za koje se vjeruje da poboljšavaju izvedbu u krevetu. Ovaj omiljeni slatkiš sadrži još i teobromin koji pojačava proizvodnju endorfina, zbog čega se osjećamo 'high'.

Med

Poznato je da med vrlo brzo podiže razinu energije, a šećer u obliku meda ne samo da podiže energiju, već hrani i stanice sperme.

Ljekovite biljke

Pomažu kod opuštanja i rješavanja tjeskobe, a neke od njih imaju i puno zanimljivije učinke. U prvom redu pojačavaju požudu i povećavaju dotok krvi u genitalije. Neke, poput matičnjaka, vrste metvice koja se koristi u obliku čaja, pomaže kod opuštanja živčanog sustava, a u isto vrijeme potiče na 'akciju'.

Začini

Neki začini poput kajenskog papra mogu vas zapaliti na više načina jer ne samo što ubrzavaju otkucaje srca, već povećavaju i temperaturu tijela. Neki su nakon korištenja tog vatrenog začina primijetili i znakove seksualnog uzbuđenja, poput crvenila na licu i tijelu, znojenja i napućenih usnica. Preporučuje se da se ti začini konzumiraju u obliku kapsula, tinktura ili koncentriranih kapi, oko pola sata prije seksa, kako bi poboljšali cirkulaciju.

Češnjak

Sadrži aktivnu komponentu, prirodni antibiotik alicin koji je zaslužan za brže kolanje krvi prema seksualnim organima, što svakako pridonosi boljoj izvedbi u krevetu.

Azijski ginseng

Obično se koristi za liječenje seksualnih disfunkcija i ima direktne učinke na središnji živčani sistem i genitalno tkivo. Dokazi upućuju na to da ova kineska biljka pojačava erekciju povećanjem dotoka krvi u penis. Također pojačava aktivnost neurotransmitera i hormona koji su uključeni u seksualno ponašanje. Kinezi i Korejanci zaklinju se u to da ginseng pojačava izdržljivost i strast. Nažalost, ima i neželjenih nuspojava kao što su dijareja i hipertenzija.

Alkohol

Poznato je čašica-dvije djeluju opuštajuće i da su od pomoći kad želimo podići atmosferu. Jedno američko istraživanje pokazalo je da kod osoba koje čvrsto vjeruju u to da alkohol pojačava seksualnu želju on zbilja djeluje, a poznato je i da nam se pod njegovim utjecajem druge osobe čine privlačnijima.

Posebno su zanimljiva vina koja imaju svojstva afrodizijaka, ali samo kad je miris u pitanju. Naime, vjeruje se da su neki šampanjci, suhi rizlinzi i neki chardonnayi kopija ženskih feromona. Ipak, što god pili, trebate znati granicu. Sve više od dvije čaše može vam samo odmoći.

Morski plodovi

Kamenica izgledom podsjeća na ženske genitalije, a mnogi je smatraju moćnim afrodizijakom. Čak i sama riječ afrodizijak dolazi od Afrodite, grčke boginje ljepote i ljubavi, koja i sama dolazi iz mora. U borbi za nebeski tron Kronos je ubio i kastrirao svog oca Urana i bacio njegove genitalije u more. Oceani su se tad zapjenili i rodila se Afrodita, a vjeruje se da se baš zbog te priče i danas za većinu hrane koja dolazi iz mora drži da djeluje kao seksualni stimulans. Kamenice su svakako najpopularnije. One sadrže i velike količine joda te fosfora, koji potiču proizvodnju vaginalnog sekreta, pa su dobitna kombinacija za oba spola.

Esencijalne masne kiseline

Nalaze se u sjemenkama, orašastim plodovima, lososu i maslacu od kikirikija, a pomažu u funkcioniranju seksualnih organa i spolnih žlijezda. Također pomažu kod proizvodnje seksualnih hormona i adrenalina, pojačavaju dotok krvi u genitalije.

Vitamini


Vitamin E poznat je kao vitamin seksa jer se smatra velikim izvorom energije, a posebno se preporučuje kad treba poraditi na seksualnoj izdržljivosti. Važan je i za proizvodnju sperme i stvaranje hormona seksa, a najviše ga se može pronaći u jajima, orasima i cjelovitim žitaricama.
|
0 Responses