Lara
Mjeri li se muškost u centimetrima?
Ovisi li sreća u intimnom životu o dimanzijama muškog spolnog organa? To je dilema oko koje se već desecima godina spore muškarci i žene

- Je li veličina bitna i je li "moj" normalne veličine?, pita se tinejdžer promatrajući intimne dijelove svog tijela. I da bi se sam uvjerio uzima ravnalo ili nešo slično kako bi izmjerio, provjerio je li sve „pod kontrolom“, uzima i lista priručnike, krajičkom oka odmjerava prijatelje, savjetuje se sa starijim bratom...U krajnjem slučaju traži stručni savjet i savjetuje se s liječnikom. I na kraju dolazi k sebi. Sa svih strana dobiva isti odgovor: veličina penisa ne utječe na seksualno zadovoljstvo i ne narušava zadovoljstvo partnerice. No je li to uistinu tako?

Većina muškaraca je opsjednuta svojim penisom, i mnogi žive u strahu da njihova „muškost“ nije dovoljno velika. Prosječni penis je veličine od 13 do 15 cm, promjer 4 cm, a opsega na korijenu penisa 12 cm. Je li to dovoljno? I možemo li se zadovoljiti s manjim? A što ako je dosta veći?


Tko kaže da je veličina bitna?

Kako god bilo ovo je tema oko koje se već desecima godina raspravljaju muškarci i žene, i mišljenja su podijeljena. Počnimo s onima koji smatraju da je veličina itekako bitna.

Prije nekih petnaestak godina švicarska autorica Marianne Weissberg je izazvala pravu buru svojom knjigom (koja je postala besteseller i još uvijek se odlično prodaje „Posljednji privješčić moći“ u kojoj tvrdi da je za ženu itekako važna veličina penisa, te da spolni odnos s obdarenim muškarcem pruža osjećaj s kojima se ni mašta, ni nježnost, ni tehnika ne mogu natjecati. Ona navodi da svaka žena koja je imala više veza poznaje i cijeni razliku, i o tome razgovara sa svojim prijateljicama, sjeća se onog najobdarenijeg i nastoji zaboraviti skromnije obdarenog partnera. (Moram reći i to da se s tim baš ne slažem jer bi to značilo da emocije ne igraju nikakvu ulogu u vezama koje imamo, već se sve svodi na čisto fizički čin.)

Talijanska seksologinja Anna Sampaolo tvrdi da gledajući strogo neurofiziološki, zadovoljstvo ovisi i o veličini penisa. Vagina je elastična, a prilikom uzbuđenja ona se povećava, produžuje, podmazuje. Ukoliko je penis malen, on ne može dovoljno podražiti i uzbuditi ženu kako bi mogla doživjeti orgazam. No ona se slaže kako je važno i uzbuđenje, međusobno povjerenje, stupanj fizičke i psihičke bliskosti, te da će bez svega ovoga zadovoljstvo izostati bez obzira na centimetre.


Bitna je tehnika?


Imamo i one koji tvrde da je puno bitnije što se njime radi, a manje veličina. A iz mog iskustva takvih je puno više. Ovdje nemam primjer seksologa i stručnjaka – već primjer svojih prijateljica. Baš mi je nedavno jedna pričala kako je doživjela pravu ekstazu i najbolji seks u životu, a tip uopće nije bio nešto posebno obdaren, već sasvim prosječan. Ali ga je zato itekako znao kako iskoristiti.
Čini se da mnogo žena uopće ne doživljava veličinu penisa poput muškaraca. To im naprosto nije najbitnija stvar. Naravno, bit će onih žena koje će tvrditi da je to jako važno, ako ne i najvažnije. No, od nas četiri samo je jedna tvrdila da je seks bolji što je penis veći. Znači li to da 25 posto žena misli da je veličina bitna? Niti ne. To samo znači da neke žene polažu veću važnost na veličinu, no najbitnija im je ipak tehnika.

Za žene, penis je predivna „igračka“, bez obzira na veličinu (no dobro, izuzeti su oni ekstremno mali koji su u stvari nekakav zdravstveni poremećaj), oni će nas uzbuditi. Žene ponekad pričaju o muškim alatima, a kad to čine puno češće pričaju o tome što je napravio s njime nego li o veličini. Iskreno govoreći, više se vremena provodi pričajući o „okusu“ i mirisu tamo dole, nego li o izgledu.

Naravno, ako je malo veći, ne škodi, no je li to veoma važno za vrijeme vrućeg seksa s partnerom? U nedavnom britanskom istraživanju među ženama 82 posto se složilo da je kvaliteta seksa puno važnija od dimenzija. U stvari pokazalo se da su dosta „obdarenih“ muškaraca loši u krevetu. Ženama je najbitnije da im je ugodno u društvu s tom osobom i da ih privlači


On ima taj problem


U stvari, u većini slučajeva i veza upravo je muškarac koji forsira tematiku njegovog... ahm... „guvernera“. Zato se nemojte začuditi ako naletite na muškarca koji vas priupita „Misliš li da je premalen?“. To pitanje ne postavljaju samo muškarci s manjim veličinama, već i oni sasvim prosječni. Što odgovoriti?

Nemojte previše razmišljati, jer bi sve što kažete moglo zvučati lažno. I ne valja pretjerivati u razuvjeravanju jer bi to moglo imati sasvim suprotni učinak. Izbjegavajte usporedbe i statistike (u usporedbi s onim što sam ja vidjela – u prosjeku si). Ako se dobro slažete i želite nastaviti vezu, najbolji bi odgovor bio: "Ne mogu općenito govoriti, ali ti si baš po mojoj mjeri."

Što vi mislite? Je li veličina bitna?
|
4 Responses
 1. Anonimno Says:

  DO SADA SAM MISLILA DA NIJE...DOK SAM BILA SA PROSECNIM...POSLE TAKVIH, SRELA SAM SE SA MALO VECIM I IAKO SAM USKA I MALA, BEZ OBZIRA STA RADIO, PUNO MI JE VISE PRIJAO I ZADOVOLJIO ME JE I SA PUNO MANJE MASTE ....I, KRATKO RECENO;DA, BITNA JE VELICINA...KO ODGOVORI DRUGACIJE, NIJE SREO VECEG, NIJE OSETIO, PA NE ZNA DA JE ZAISTA BITNA VELICINA!


 2. Anonimno Says:

  Ne slazem se sa prethodnim komentarom.Imala sam iskustvo sa vecim i debljim ali je to znalo biti i naporno i bolno...Dok je cvrst ja ne stignem da ovlazim pa boli pri ulasku, a dok ja ovlazim on splasne...Mozda je i on sam bio pomalo sirov. Sada imam pravog muskarca koji mi je sasvim po mjeri, i jako sam sretna....


 3. Anonimno Says:

  IMALA SAM DECKA KOME JE SEX BIO PRAVI SPEKTAKL I RADIO JE TO JEDVA JEDNOM TJEDNO. MOZETE MISLITI STO SAM SVE TREBALA CINITI DA MU DIGNEM TU STVAR.POSLIJE NJEGA SAM UPOZNALA S (PO OVIM VASIM MJERAMA) MALO ISPOD PROSJEKA ALI ON TO RADI TRI PUTA NA DAN!!! I TO BILO GDJE I BILO KAD. DOVOLJNO JE DA MU POKAZEM GRUDI ILI NOGE I ON JE CVRST I SPREMAN. NECU VISE NISTA PISAT, SAD SAM POTPUNO DRUGA ZENA,I UZIVAM U SVEMU...


 4. Anonimno Says:

  Naravno da da. To svi znamo.
  Ipak jedno žene ne znaju...