SOS
Lara

SOS - ne diže mu se!

SOS - ne diže mu se!
Kako pomoći partneru u slučaju erektilne disfunkcije

Opterećeni predrasudom da moraju biti Casanove, pod navalom seksualno emancipiranih žena mnogi muškarci pokleknu. A strah od neuspjeha vrlo se lako pretvara u nemoć. Kako da si pomognu, kako da im pomognu partnerice?

Istraživanja pokazuju da sve više muškaraca pati od spolne nemoći. Razlozi tome su brojni: od preopterećenosti poslom do svijesti da žene žele iživiti svoju seksualnost i da muškarac mora na odgovarajući način odgovoriti na tu potrebu, što kod njega može razviti strah od neuspjeha. Liječnici razlikuju impotenciju kojoj su uzroci organski, od psihogene, koja je posljedica nekih psihičkih kočnica i teškoća. Stručnom analizom dokučit će se pravi uzroci impotencije, a zatim odrediti terapija.

Predrasude i strahovi

Mladiće, hranjene mitom o velikom ljubavniku, brinu dimenzije spolovila, strahuju da će prerano ejakulirati. Predrasude i strahovi mnogim mladićima zagorčavaju život i ograničavaju uživanje u seksu. Što ih se prije riješe, to bolje.
1. S premalenim penisom nemoguće je zadovoljiti ženu.
Nije istina. Ženski orgazam u najvećoj mjeri ovisi o stimulaciji klitorisa. Stoga su važne kretnje muškarca tijekom odnosa, a ne dužina penisa. Malenim penisom može se proglasiti samo onaj koji je u stanju erekcije kraći od 14 centimetara.
2. Veličina seksualnog organa ovisi o težini, konstituciji i muškarčevu stasu.

Netočno, jer ne postoje pravila u tom smislu. Veličina spolovila ne mora imati veze s njegovom djelotvornošću.
3. Tko redovito masturbira, kasnije nije u stanju održati normalne spolne odnose sa ženom.

Ovo je tvrdokorna predrasuda koja muškarce želi prestrašiti još dok su dječaci i odvratiti ih da upoznaju vlastitu seksualnost.
4. Pravi muškarac vodi ljubav nekoliko puta u nekoliko sati.

Tvrdnja da se seksualna moć mjeri brojem spolnih odnosa je mit kojeg valja oboriti. Najmanje je važno koliko se brzo postiže orgazam. Žena od muškarca očekuje užitak, a ne tjelovježbu. Može se reći da dvadesetogodišnjaci mogu imati tri do četiri ejakulacije u nekoliko sati.
5. Nakrivljeni penis stvara probleme.

U toku erekcije muški se spolni organ nakrivljuje ili udesno ili ulijevo. Normalna je zakrivljenost u toku erekcije od 45 stupnjeva, no moguća su i odstupanja, što neće izazivati nikakve probleme. Problem nastaje samo ako muškarac osjeća bol.

Kako mu pomoći?


U slučajevima povremene, pa i sekundarne impotencije partnerica može biti od velike pomoći. Kako pomoći partneru koji u toku odnosa gubi erekciju ili ne može postići orgazam? Veoma je važno razumijevanje i nježnost. Žena ne smije pomisliti da se to događa stoga što ona nije dovoljno privlačna. Nadalje, muškarci ne vole govoriti o svojoj spolnoj nemoći i stoga nije dobro inzistirati na razgovoru. Najbolje je u toku spolnog odnosa ne inzistirati toliko na penetraciji. Tako se muškarac neće osjećati "prisiljen" na odnos koji nije u stanju izvesti do kraja, opustit će se u toku maženja, a to zadovoljstvo može mu donijeti i željenu erekciju. Žena može biti i mnogo aktivnija u toku spolnog odnosa preuzimajući glavnu ulogu i tako omogućavajući muškarcu psihički predah.

5 muških erogenih zona

  1. Uši i područje oko njih osjetljive su na nježne poljupce i milovanja
  2. Vrat, osobito u donjem dijelu
  3. Prsa: neki muškarci vole stimuliranje bradavica
  4. Kralježnica je vrlo osjetljiva na podražaje, osobito u visini lopatica
  5. Najosjetljivije je područje genitalija

Kako zapravo funkcionira mehanizam uzbuđivanja i užitka kod muškarca?

Uzimajući u obzir osobne sklonosti, muškarci reagiraju na tri osnovna tipa stimulacije: kontakt penisa s tijelom po cijeloj dužini (kao u ruci ili vagini), pritisak i trljanje. Intenzitet uzbuđenja različit je u različitim fazama spolnog odnosa, a jako ovisi o osjećajima prema partnerici. Nešto prije orgazma muškarac ubrzava kretnje kako bi postigao najveće uzbuđenje, a zatim usporava ili potpuno staje u toku ejakulacije. U snošaju sa ženom nije bitna samo tehnika. Od velikog su značenja osjećaji pa se može reći da i za muškarca zadovoljstvo u spolnom odnosu najviše ovisi o psihičkoj povezanosti s partnericom.

Uzbuđenje potiču taktilni, vizualni poticaji iz mašte, sjećanja, te želje. Uključuju se visoki centri živčanog sustava koji će potaknuti erekciju. Dotok krvi u penis se ubrzava. Krv ispunjava šupljikavo tkivo penisa. Zatim dolazi do nevoljnih grčenja okolnih i mišića penisa. U tom razdoblju sjemena tekućina kreće iz sjemenika. Ispočetka su kontrakcije brze, a zatim se usporavaju sve dok ne dođe do izbacivanja sjemena, 50 do 120 milijuna spermatozoida u kubičnom centimetru, što odgovara punoj žlici.

U trenutku najvećeg zadovoljstva na prsima, vratu i obrazima javlja se izrazito crvenilo, srce lupa 180 puta u minuti. Poslije orgazma penis se polako vraća na prvobitnu veličinu. Odmah nije moguće postići novu erekciju, genitalije su osobito osjetljive, a nekim muškarcima i bolne.
|
0 Responses