Lara
5 sigurnih znakova da mu se sviđate
Govor tijela otkriva njegove osjećaje


Imate problema s otkrivanjem sviđate li se nekom dečku? Često puta najsigurniji dokaz može se pronaći u govoru njegovog tijela. Kako biste razumjeli pokrete, geste i držanje osobe koja vas zanima pomoći će vam savjeti Grega Hartleyja, eksperta za govor tijela i bivšeg ispitivača u američkoj vojsci koji je za svoj rad dobio brojna odličja, te autora knjige: “Mogu te pročitati kao knjigu: Kako uočiti poruke i emocije koje ljudi šalju govorom svog tijela”

5 znakova da mu se sviđate:


1. Približi se

‘Prvo i najbitnije, približavanje otkriva želju za intimnijim kontaktom’, kaže Hartley. Znači, ako vam se tip s kojim se razgovate u kafiću ili klubu približi dok razgovarate (naravno, ako je jako glasna muzika da će se morati približiti, ali ako se nakon nekog vremena što ste razgovarali u određenom položaju još više približi – to je taj znak) , ili se sjedne bliže k vama, za stolom ili separeom, znači da vas želi bolje upoznati – i ne samo kao prijateljicu.

2. Tiše govori

‘Kad muškarac govori tišim glasom, to je odličan znak’, objašnjava Hartley. “On vam daje do znanja da je ono što vam govori samo za vaše uši. Ako vam govori nešto privatno ili tajno, to je također dobar znak jer muškarci to ne čine s djevojkama koje im se ne sviđaju”, tvrdi on. Ako mu želite dati do znanja da se vi jednako osjećate, odgovorite mu jednakom mjerom i smanjite glasnoću, to bi uskoro trebalo iskre među vama pretvoriti u pravi plamen. Ako ste na nekom glasnom mjestu, gdje naprosto morate biti glasni kako biste se čuli ovaj vam savjet neće puno pomoći, zato pričekajte da izađete van i krenete kući. Što će tiše govoriti, to bolje za vas.”
3. Zaokruži svoje držanje
‘Muškobanjast govor tijela (ispravljenost, ramena prena natrag, prsa izbačena prema naprijed, dignuta brada) služi kako bi privukao žene iz daljine. No, kad muškarac izbliza razgovara s ženom koja mu se sviđa, njegov stav će “omekšati” ili se “zaokružiti’, ističe Hartley. Ako se pomalo pogrbi kad razgovara s vama, znači da se osjeća ugodno i sigurno u vašoj prisutnosti.

4. Govori spoooro

‘Kao i ptice u plesu pred parenje, muškarac obično govori sporije i tiše kad ga netko privlači’, objašnjava Hartley. Naravno, ako ste se odlučili za popodnevni dejt i susret uz kavu – moguće da će mu se od kofeina (i nervoze) jezik raspetljati i ubrzati. No dajte u vremena, ako vas počne uspavljivati govorom i glasom, znači da je potpuno vaš.

5. Ne može skinuti pogled s vas
Njegove oči stalno prate vaše? Sve dok se ne radi o psiho zurenju, već o zadržanim, dubokom “Ti si zbilja divna i zanimljiva” pogledu, znači za mu se jako, jako sviđate.


… i 5 znakova da mu se baš i ne sviđate


1. Udaljen je jedan metar

‘Ako je njegov moto “Nemoj stajati toliko blizu kraj mene”, znači da mu se ne dopadate, barem ne romantično’, tvrdi Hartley. Kako možete definirati tu daljinu. Ako stoji jedan metar udaljen od vas i ne pokazuje znakove da se želi približiti (niti se ne naginje kad govori), to je jasan da baš i nije zainteresiran.

2. Ako stoji pod oštrim kutem prema vama

‘Većina muškaraca ne primjećuje da kad razgovara s drugim muškarcem stoji pod određenim kutem (s ramenom okrenutim prema prsima i licu te osobe), no kad razgovaraju s ženama, osobito s onima koje ih zanimaju emotivno – okrenuti su prema njima licem u lice’, naglašava Hartey. Ako nije okrenut prema vama lice, već razgovarate tako da je njegovo tijelo okrenuto pod kutom prema vašem (pod 30, 45 ili 90 stupnjeva), podsvjesno pokazujje da baš i nije zainteresiran.
3. Zvuči kao neki tip iz računovodstva
‘Ako objekt vaše ljubavi s vama razgovara kao da ste netko iz njegovog ureda – znači tempo je brz i razina glasa je jaka i relativno glasna, znači da nije zainteresiran da vaš odnos pređe u nešto više od prijateljstva ili poznanstva’, otkriva Hartley. S vremenom možete vidjeti razliku, ako se njegovi osjećaji promjene, jer je moguće da ćete mu se dopasti tek na “drugu loptu”. No ako se nakon nekog vremena ništa ne mijenja, nažalost od toga također neće biti ništa.

4. Zuri u vaša usta

‘Kada se tip koncentrira na vaše usnice, to znači da zapravo zbilja pokušava izbjeći kontakt očima’, kaže Hartley i dodaje: ‘Ako izbjegava pogled, možete zaključiti da nije zainteresiran. Ako pak često drži ispod vašeg lica, znate već gdje, znači da je vjerojatno zainteresiran, ali ne na duge staze već za jednokratno horizontalno druženje.

5. Nije u skladu s vašim govorom tijela

Kada se sviđate nekom muškarcu, oponašat će vaše kretnje i govor tijela, a ako to ne čini to je znak da mu baš i nije stalo do vas. Hartley objašnjava kako ovo možete provjeriti: ‘Pokušajte se malo nagnuti prema njemu koristeći ruke kako biste naglasili to što govorite. Ako on učini isto, to je odličan znak. No, ako mu ruke ostanu potpuno mirne, kakve su i bile ili se čak odmakne od vas, to znači da nije zainteresiran.’
Lara
Mjeri li se muškost u centimetrima?
Ovisi li sreća u intimnom životu o dimanzijama muškog spolnog organa? To je dilema oko koje se već desecima godina spore muškarci i žene

- Je li veličina bitna i je li "moj" normalne veličine?, pita se tinejdžer promatrajući intimne dijelove svog tijela. I da bi se sam uvjerio uzima ravnalo ili nešo slično kako bi izmjerio, provjerio je li sve „pod kontrolom“, uzima i lista priručnike, krajičkom oka odmjerava prijatelje, savjetuje se sa starijim bratom...U krajnjem slučaju traži stručni savjet i savjetuje se s liječnikom. I na kraju dolazi k sebi. Sa svih strana dobiva isti odgovor: veličina penisa ne utječe na seksualno zadovoljstvo i ne narušava zadovoljstvo partnerice. No je li to uistinu tako?

Većina muškaraca je opsjednuta svojim penisom, i mnogi žive u strahu da njihova „muškost“ nije dovoljno velika. Prosječni penis je veličine od 13 do 15 cm, promjer 4 cm, a opsega na korijenu penisa 12 cm. Je li to dovoljno? I možemo li se zadovoljiti s manjim? A što ako je dosta veći?


Tko kaže da je veličina bitna?

Kako god bilo ovo je tema oko koje se već desecima godina raspravljaju muškarci i žene, i mišljenja su podijeljena. Počnimo s onima koji smatraju da je veličina itekako bitna.

Prije nekih petnaestak godina švicarska autorica Marianne Weissberg je izazvala pravu buru svojom knjigom (koja je postala besteseller i još uvijek se odlično prodaje „Posljednji privješčić moći“ u kojoj tvrdi da je za ženu itekako važna veličina penisa, te da spolni odnos s obdarenim muškarcem pruža osjećaj s kojima se ni mašta, ni nježnost, ni tehnika ne mogu natjecati. Ona navodi da svaka žena koja je imala više veza poznaje i cijeni razliku, i o tome razgovara sa svojim prijateljicama, sjeća se onog najobdarenijeg i nastoji zaboraviti skromnije obdarenog partnera. (Moram reći i to da se s tim baš ne slažem jer bi to značilo da emocije ne igraju nikakvu ulogu u vezama koje imamo, već se sve svodi na čisto fizički čin.)

Talijanska seksologinja Anna Sampaolo tvrdi da gledajući strogo neurofiziološki, zadovoljstvo ovisi i o veličini penisa. Vagina je elastična, a prilikom uzbuđenja ona se povećava, produžuje, podmazuje. Ukoliko je penis malen, on ne može dovoljno podražiti i uzbuditi ženu kako bi mogla doživjeti orgazam. No ona se slaže kako je važno i uzbuđenje, međusobno povjerenje, stupanj fizičke i psihičke bliskosti, te da će bez svega ovoga zadovoljstvo izostati bez obzira na centimetre.


Bitna je tehnika?


Imamo i one koji tvrde da je puno bitnije što se njime radi, a manje veličina. A iz mog iskustva takvih je puno više. Ovdje nemam primjer seksologa i stručnjaka – već primjer svojih prijateljica. Baš mi je nedavno jedna pričala kako je doživjela pravu ekstazu i najbolji seks u životu, a tip uopće nije bio nešto posebno obdaren, već sasvim prosječan. Ali ga je zato itekako znao kako iskoristiti.
Čini se da mnogo žena uopće ne doživljava veličinu penisa poput muškaraca. To im naprosto nije najbitnija stvar. Naravno, bit će onih žena koje će tvrditi da je to jako važno, ako ne i najvažnije. No, od nas četiri samo je jedna tvrdila da je seks bolji što je penis veći. Znači li to da 25 posto žena misli da je veličina bitna? Niti ne. To samo znači da neke žene polažu veću važnost na veličinu, no najbitnija im je ipak tehnika.

Za žene, penis je predivna „igračka“, bez obzira na veličinu (no dobro, izuzeti su oni ekstremno mali koji su u stvari nekakav zdravstveni poremećaj), oni će nas uzbuditi. Žene ponekad pričaju o muškim alatima, a kad to čine puno češće pričaju o tome što je napravio s njime nego li o veličini. Iskreno govoreći, više se vremena provodi pričajući o „okusu“ i mirisu tamo dole, nego li o izgledu.

Naravno, ako je malo veći, ne škodi, no je li to veoma važno za vrijeme vrućeg seksa s partnerom? U nedavnom britanskom istraživanju među ženama 82 posto se složilo da je kvaliteta seksa puno važnija od dimenzija. U stvari pokazalo se da su dosta „obdarenih“ muškaraca loši u krevetu. Ženama je najbitnije da im je ugodno u društvu s tom osobom i da ih privlači


On ima taj problem


U stvari, u većini slučajeva i veza upravo je muškarac koji forsira tematiku njegovog... ahm... „guvernera“. Zato se nemojte začuditi ako naletite na muškarca koji vas priupita „Misliš li da je premalen?“. To pitanje ne postavljaju samo muškarci s manjim veličinama, već i oni sasvim prosječni. Što odgovoriti?

Nemojte previše razmišljati, jer bi sve što kažete moglo zvučati lažno. I ne valja pretjerivati u razuvjeravanju jer bi to moglo imati sasvim suprotni učinak. Izbjegavajte usporedbe i statistike (u usporedbi s onim što sam ja vidjela – u prosjeku si). Ako se dobro slažete i želite nastaviti vezu, najbolji bi odgovor bio: "Ne mogu općenito govoriti, ali ti si baš po mojoj mjeri."

Što vi mislite? Je li veličina bitna?
Lara
Dragi, ne večeras, boli me glava
Led u krevetu znak je za uzbunu

On želi voditi ljubav - nju "boli glava", a zapravo se događa nešto sasvim drugo, o čemu ni on ni ona ne žele razgovarati: ljubav je u krizi.

"Dragi, ne danas, tako me boli glava!" - ova je rečenica gotovo postala sinonim za izgovor kad žena ne želi voditi ljubav. I druga slična rečenica: "Tako sam umorna, a sutra imam naporan dan...". Jedno i drugo su izgovori koji to zapravo nisu jer strastven i nježan seks je odlično sredstvo protiv muka i tegoba svih vrsta.

Kad izgovor postane navika, kad tjelesnu ljubav doživljavamo kao dužnost koju bismo najradije izbjegli, tada nešto nije u redu. Jer, seks je pokazatelj stanja odnosa između muškarca i žene.

Možda se partner udaljio i ona je izgubila povjerenje. Možda se on premalo brine o svojim svakodnevnim dužnostima i ona se osjeća još samo kao njegov objekt u krevetu. Ili on, možda, pri vođenju ljubavi više nije tako nježan i pažljiv kao nekada.

Jedno je sigurno: oboje imaju problem u komunikaciji, ali umjesto da pronalaze izgovore, bilo bi bolje da otvoreno porazgovaraju. Međutim, razgovarati o seksu i pitanjima vezanima uz njega, a da pritom ne bude nerazumijevanja i oštrih riječi, jedan je od najtežih problema između muškarca i žene.

Odaberite pravi trenutak


Psiholozi upozoravaju na okolnosti nepovoljne za razgovor: ne upuštajte se u diskusije ako ste pod stresom ili iscrpljeni. Izbjegavajte takve razgovore ako se bojite da bi ih mogla čuti vaša djeca. Ni krevet nije pravo mjesto za takvu diskusiju. Rečenice poput "Ne želim spavati s tobom jer ti uvijek..." odvest će vas tamo kamo najmanje želite - u oštru svađu i međusobna predbacivanja i optuživanja.
Budite strpljivi i pričekajte pravi trenutak kada ćete o tom problemu moći mirno razgovarati. Valja biti smiren i opušten. Neka to možda bude uz dobru večeru ili uz čašu finog vina. Tada postoje mogućnosti za dobar ishod razgovora.

Pronađite pravi ton


Najvažnije je pravilo: ne podvaljujte i ne prigovarajte! I ne dovodite u pitanje ljubavne kvalitete svoga partnera! Tako dugo dok se onaj drugi osjeća napadnutim, povući će se u sebe i zašutjeti, ili će na napad odgovoriti napadom. Dakle, nećete riješiti ništa, stvorit ćete samo mučnu atmosferu.
Iskreno razgovarajte o svojim osjećajima. I dopustite partneru da i on na svoj način izloži isti problem, a da vi odmah brzopleto ne reagirate.
Prijateljski i iskreno objasnite zašto ste izgubili volju za seksom. Što vas smeta i zašto vas smeta. Ostanite pritom dobronamjerni koliko god je to moguće. Nemojte mu reći: "Ne veseli me više kad ti..." Pokažite mu radije kako biste željeli voditi ljubav ili kako vi zamišljate idealnu vezu. Tada će vaš partner znati što želite, a što ne.
Nastojte izbjegavati dvije riječi: "uvijek" i "nikad". One vode razgovor u negativnom pravcu, ne rješavaju problem, već održavaju status quo.

Ostanite kod teme


Počinjete razgovarati o temama koje vas muče, ali odjednom prelazite na nevažne detalje koji razvodnjavaju diskusiju: to je, nažalost, uobičajena pogreška. Ako dopustite da se diskusija razvodni, izgubit ćete nit vodilju; reći ćete nešto zbog čega ćete kasnije požaliti. Zbog toga ćete prekinuti razgovor i još jače zategnuti odnose.
Usmjerite razgovor: aktualni problem mora ostati tema broj jedan, a sve ostalo odložite za neko drugo, bolje vrijeme.

Ne očekujte previše


Zabluda je ako mislite da ćete sve riješiti jednim razgovorom. Nužno je strpljenje. Ne budite sebični; naučite i slušati. Naučit ćete mnogo, a to je put do pozitivnog rješenja.
Nemojte ni sebe ni njega ni na što prisiljavati. Ali, ne odlažite razgovor na neodređeno vrijeme. Počnite češće razgovarati o svojim osjećajima, snovima i, dakako, seksu. Govorite otvoreno, mirno i ozbiljno o erotskim maštanjima i željama. Samo tako će vas partner moći shvatiti. Samo na taj način postoje šanse da vaš zajednički život bude skladan.
SOS
Lara

SOS - ne diže mu se!

SOS - ne diže mu se!
Kako pomoći partneru u slučaju erektilne disfunkcije

Opterećeni predrasudom da moraju biti Casanove, pod navalom seksualno emancipiranih žena mnogi muškarci pokleknu. A strah od neuspjeha vrlo se lako pretvara u nemoć. Kako da si pomognu, kako da im pomognu partnerice?

Istraživanja pokazuju da sve više muškaraca pati od spolne nemoći. Razlozi tome su brojni: od preopterećenosti poslom do svijesti da žene žele iživiti svoju seksualnost i da muškarac mora na odgovarajući način odgovoriti na tu potrebu, što kod njega može razviti strah od neuspjeha. Liječnici razlikuju impotenciju kojoj su uzroci organski, od psihogene, koja je posljedica nekih psihičkih kočnica i teškoća. Stručnom analizom dokučit će se pravi uzroci impotencije, a zatim odrediti terapija.

Predrasude i strahovi

Mladiće, hranjene mitom o velikom ljubavniku, brinu dimenzije spolovila, strahuju da će prerano ejakulirati. Predrasude i strahovi mnogim mladićima zagorčavaju život i ograničavaju uživanje u seksu. Što ih se prije riješe, to bolje.
1. S premalenim penisom nemoguće je zadovoljiti ženu.
Nije istina. Ženski orgazam u najvećoj mjeri ovisi o stimulaciji klitorisa. Stoga su važne kretnje muškarca tijekom odnosa, a ne dužina penisa. Malenim penisom može se proglasiti samo onaj koji je u stanju erekcije kraći od 14 centimetara.
2. Veličina seksualnog organa ovisi o težini, konstituciji i muškarčevu stasu.

Netočno, jer ne postoje pravila u tom smislu. Veličina spolovila ne mora imati veze s njegovom djelotvornošću.
3. Tko redovito masturbira, kasnije nije u stanju održati normalne spolne odnose sa ženom.

Ovo je tvrdokorna predrasuda koja muškarce želi prestrašiti još dok su dječaci i odvratiti ih da upoznaju vlastitu seksualnost.
4. Pravi muškarac vodi ljubav nekoliko puta u nekoliko sati.

Tvrdnja da se seksualna moć mjeri brojem spolnih odnosa je mit kojeg valja oboriti. Najmanje je važno koliko se brzo postiže orgazam. Žena od muškarca očekuje užitak, a ne tjelovježbu. Može se reći da dvadesetogodišnjaci mogu imati tri do četiri ejakulacije u nekoliko sati.
5. Nakrivljeni penis stvara probleme.

U toku erekcije muški se spolni organ nakrivljuje ili udesno ili ulijevo. Normalna je zakrivljenost u toku erekcije od 45 stupnjeva, no moguća su i odstupanja, što neće izazivati nikakve probleme. Problem nastaje samo ako muškarac osjeća bol.

Kako mu pomoći?


U slučajevima povremene, pa i sekundarne impotencije partnerica može biti od velike pomoći. Kako pomoći partneru koji u toku odnosa gubi erekciju ili ne može postići orgazam? Veoma je važno razumijevanje i nježnost. Žena ne smije pomisliti da se to događa stoga što ona nije dovoljno privlačna. Nadalje, muškarci ne vole govoriti o svojoj spolnoj nemoći i stoga nije dobro inzistirati na razgovoru. Najbolje je u toku spolnog odnosa ne inzistirati toliko na penetraciji. Tako se muškarac neće osjećati "prisiljen" na odnos koji nije u stanju izvesti do kraja, opustit će se u toku maženja, a to zadovoljstvo može mu donijeti i željenu erekciju. Žena može biti i mnogo aktivnija u toku spolnog odnosa preuzimajući glavnu ulogu i tako omogućavajući muškarcu psihički predah.

5 muških erogenih zona

  1. Uši i područje oko njih osjetljive su na nježne poljupce i milovanja
  2. Vrat, osobito u donjem dijelu
  3. Prsa: neki muškarci vole stimuliranje bradavica
  4. Kralježnica je vrlo osjetljiva na podražaje, osobito u visini lopatica
  5. Najosjetljivije je područje genitalija

Kako zapravo funkcionira mehanizam uzbuđivanja i užitka kod muškarca?

Uzimajući u obzir osobne sklonosti, muškarci reagiraju na tri osnovna tipa stimulacije: kontakt penisa s tijelom po cijeloj dužini (kao u ruci ili vagini), pritisak i trljanje. Intenzitet uzbuđenja različit je u različitim fazama spolnog odnosa, a jako ovisi o osjećajima prema partnerici. Nešto prije orgazma muškarac ubrzava kretnje kako bi postigao najveće uzbuđenje, a zatim usporava ili potpuno staje u toku ejakulacije. U snošaju sa ženom nije bitna samo tehnika. Od velikog su značenja osjećaji pa se može reći da i za muškarca zadovoljstvo u spolnom odnosu najviše ovisi o psihičkoj povezanosti s partnericom.

Uzbuđenje potiču taktilni, vizualni poticaji iz mašte, sjećanja, te želje. Uključuju se visoki centri živčanog sustava koji će potaknuti erekciju. Dotok krvi u penis se ubrzava. Krv ispunjava šupljikavo tkivo penisa. Zatim dolazi do nevoljnih grčenja okolnih i mišića penisa. U tom razdoblju sjemena tekućina kreće iz sjemenika. Ispočetka su kontrakcije brze, a zatim se usporavaju sve dok ne dođe do izbacivanja sjemena, 50 do 120 milijuna spermatozoida u kubičnom centimetru, što odgovara punoj žlici.

U trenutku najvećeg zadovoljstva na prsima, vratu i obrazima javlja se izrazito crvenilo, srce lupa 180 puta u minuti. Poslije orgazma penis se polako vraća na prvobitnu veličinu. Odmah nije moguće postići novu erekciju, genitalije su osobito osjetljive, a nekim muškarcima i bolne.