Lara
Miris ljubavi
Možemo li izgubiti glavu za nekim samo zbog mirisa?

Vaš je partner sasvim drugačiji od vas i jasno vam je da niste jedno za drugo, pa ipak, kad mu se približite i osjetite njegov miris, ne možete mu odoljeti. Je li to moguće? Može li vam se, kao na reklami, dogoditi da za nekim poludite samo zato što vas privlači njegov miris?

Seksolozi se slažu da su mirisne poruke veoma važne u našoj seksualnosti, a da toga nerijetko nismo svjesni. Svi će se složiti da su vizualni podražaji veoma važni i obično znamo što u nama izaziva želju i uzbuđenje. Mirisi, međutim, djeluju na nas podsvjesno, iako to nimalo ne umanjuje njihovu djelotvornost. Ne podnosite li kako se onaj drugi odijeva ili govori, lako ćete to riješiti. No nepodnošenje mirisa nešto je sasvim drugo. To je odbijanje što dolazi iz dubine i teško ga je ublažiti ili ukloniti.

Feromoni i njihov utjecaj


Feromoni su spolni hormoni koje imaju svi ljudi, a izazivaju određeno ponašanje ili promjenu u fiziološkom smislu kod osobe suprotnog spola. Istraživanja feromona su i dalje vrlo različita. Prema istraživanju koje je provela Martha McClintock, žene koje su provodile zajedno mnogo vremena imale su ujednačene menstrualne cikluse. Provedena su i istraživanja o utjecaju muškog znoja na žene i pokazalo se da on isto utječe na redovitost menstrualnog ciklusa kod žena. Također, ne može se zanijekati da određeni mirisi mogu privlačiti i muškarce i žene. Neki su osjetljiviji na mirise, a svatko ima svoje preferencije.

Nova istraživanja, poput onog koje su proveli švicarski znanstvenici sa Sveučilišta u Bernu, a koje je vodio Klaus Wedekind polako dokazuju utjecaj feromona na seksualnu privlačnost.
U njihovom pokusu žene su mirisale pamučne majice različitih muškaraca tijekom ovulacije. Utvrđeno je da žene preferiraju muške mirise koji su genetski različiti, ali ipak dijele i određene sličnosti sa ženskim genima. Kao u slučaju insekata i drugih sisavaca, ovo se dešava kako bi se osigurale bolje i zdravije karakteristike budućih potomaka. No, istraživači su upozorili da na sklonost prema muškom mirisu u periodu ovulacije, na žene utječe i hrana koju su muškarci jeli, parfemi i drugi parfumirani proizvodi za tijelo, kao i korištenje kontracepcijske pilule.

Ne reagiraju svi jednako na mirise, osobito na erotskom planu

Svatko od nas pridaje različitu važnost svojim osjetilima, privilegirajući jedna i zapostavljajući druga. Taj individualni izbor uvelike ovisi o psihološkim, kulturalnim i obrazovnim čimbenicima. Za žene su mirisi veoma važni. One lakše razlikuju mirise i osjetljivije su na njihove poruke od muškaraca. Ta je sposobnost na vrhuncu jedanput mjesečno, u doba ovulacije. Stoga ženama u tom razdoblju neki mirisi mogu djelovati kao afrodizijaci ili biti razlog zašto im partner postaje odbojan.

Erotski je najprivlačniji prirodan miris čiste kože. No, značajnu ulogu imaju i parfemi i dezodoransi. U odabiru tih mirisa i žene i muškarci moraju biti veoma pažljivi. Najvažnija od svega je ipak osobna higijena. Najuzbudljivije mirisne tvari stvaraju se i izbijaju iz našeg tijela kad se javlja erotska želja. One su signal, ali i oružje zavođenja kojim smo prirodno obdareni.

Otkrivanje partnerovog mirisa i kako se on mijenja u različitim okolnostima i duševnim stanjima prvi je korak u kultiviranju i stimuliranju svojih njušnih sposobnosti. Ako smo pod stresom, to će odati naš miris. U tom trenutku žlijezde izlučuju tvari što drugima poručuju da se drže na udaljenosti. Osjećate li se dobro i opušteni ste, žlijezde će lučiti drukčije tvari: one tada nose poruku da ste otvoreni, pristupačni i voljni da vam se partner približi. No, postoji li miris što afrodizijački djeluje na sve? Srećom ne. U protivnom ne bismo mogli izdvojiti jednog partnera iz mnoštva mogućih.

Važna je i odjeća

  • Odjeća od sintetskih vlakana izaziva bakterijsku fermentaciju što prirodan miris tijela iskrivljuje i čini ga neugodnim. Stoga izbjegavajte takvu odjeću, osobito na mjestima kao što su genitalije ili pazuha.
  • Rublje uvijek mora biti dobro isprano jer dođe li koža u dodir s deterdžentom, može doći do nadražaja zbog kojeg će se promijeniti i prirodan miris.

  • Pazite što stavljate na stol. Miris znoja uvelike ovisi o onome što jedete. No, ne postoje pravila što bi vrijedila za sve. Nečiji će znoj danima mirisati na češnjak, ma koliko ga malo pojeli. Eksperimentirajte i sami provjerite kako koja hrana djeluje na vas.

  • Neke genitalne upale, čak i najbanalnije mogu potpuno promijeniti vaš prirodan miris. Stoga se liječite što prije.
|
0 Responses