Lara
Ukoliko nežno prstima razdvojite male usne videćete da služe kao zaštita delikatnom području koje uokviruju .To je trem vagine ( vestibulum).Pogledajte ga pažljivije.:)

Počevši od spreda videćete da se neposredno ispod stidnog brežuljka male usne spajaju formirajući kožni nabor –kapuljaču ( prepucijum ). Ona prekriva glans, tj vrh dražice ( klitoris ).* Nežno povucite kapuljaču naviše da biste uočili glans.On čini najosetljiviju tačku celokupnog genitalnog područja.Izgradjen je od erektilnog tkiva koje tokom seksualnog uzbudjenja nabrekne.Pustite da kapuljača ponovo sklizne niz glans.Pod kožom sada napipajte tvrdju , gumenastu , pokretljivu traku koja se prostire od kapuljače naviše do preponskog mosta .


Njeno draženje ponekad izaziva seksualno uzbudjenje.Ova struktura čini trup klitorisa.Putem tzv potporne veze (suspenzorni ligament ) pričvršćen je za kost.Suspenzorni ligament i nekoliko narednih organa koji će biti opisani ne možete napipati prstima ali su od značaja za seksualno uzbudjenje i orgazam.Na mestu gde pod kožom više ne osećate traku koja čini trup klitorisa ona se račva nalik na jadac samo pod većim uglom i nastavlja u dva kraka (crus –množina crura ).Oni služe kao dva sidra erektilnog tkiva koji pričvršćuju klitoris za karlične kosti.Kraci su dugački otprilike 7 cm .

Počevsi od mesta gde se sreću trup i kraci klitorisa pa naniže duž strane trema vagine protežu se dva svežnja erektilnog tkiva tzv tremne glavice ( bulbus vestibuli ).One uz klitoris i složeni sistem vena i mišića male karlice postanu čvrste i ispunjene krvlju tokom seksualnog uzbudjenja –tzv faze karlične kongestije( napunjenosti ).Do ove karlične kongestije koja daje osećaj napunjenosti i težine u maloj karlici može doći i neposredno pred menstruaciju .


Kraci klitorisa kao i tremne glavice obmotane su mišićnim tkivom koje pospešuje napetost i osećaj punoće u fazi uzbudjenja.Ovi mišići se grče tokom orgazma i odgovorni su za nevoljne spazme koje žena oseća u tom trenutku.Klitoris i tremne glavice su jedini organi u telu koji služe isključivo seksualnom uzbudjenju.

Tremne ili Bartolinijeve žlezde su dva okrugla telašca smeštena sa obe strane vaginalnog otvora iza tremnih glavica.Dešava se da ih zahvati zapaljenski proces.Tada oteknu i mogu da se napipaju. Nekada se smatralo da je njihova osnovna funkcija da obezbede vlažnost i podmazanost ( lubrikaciju ) vagine za vreme snošaja.Danas se medjutim zna da one izluče samo nekoliko kapi tečnosti.


Da se sada vratimo na ono što možete da vidite u ogledalu.:PDržeći raširene male usne povucite ponovo naviše kapuljaću glansa i uočićete da su male usne priljubljene uz donju stranu klitorisa.Neposredno ispod mesta njihovog pripoja primetićete malu tačku ili procep.To je mokraćni (urinarni) otvor koji predstavlja spoljni otvor mokraćne cevi (uretre).Uretra je kratka cev (oko 4 cm dužine) koja vodi u mokraćnu bešiku.Ispod mokraćnog otvora nalazi se veći vaginalni otvor (introitus).:)

Neposredna blizina ova dva otvora dovodi do toga da pri intenzivnom seksualnom odnosu može biti nadražen i mokraćni otvor-što izaziva neprijatan osećaj pri mokrenju.

Detalji oko područja klitorisa

Hood of clitoris = kapuljača Urinary opening = mokraćni otvor
Outer lip = velike usne
Vaginal opening = vaginalni otvor
Inner lip= male usne
Perineum = medjica
Mons = stidni brežuljak
Anus = čmar

Možda ćete uspeti da uočite himen koji uokviruje vaginalni otvor.To je tanka opna koja još od rodjenja delimično prekriva ali nikad u potpunosti na zatvara vaginalni otvor.Postoje razni oblici i veličine himena.

Kod većine žena himen je lako rastegljiva struktura na kojoj se čak i nakon istezanja mogu uočiti nabori tkiva.


Sada uvucite jedan ili dva prsta u vaginu:).Osetićete kako se do maločas priljubljeni zidovi vagine razdvajaju oko vaših prstiju obuhvatajući ih.Napipajte meke nabore tkiva.Ovi nabori omogućavaju vagini da se obmota oko svega sto može da se nadje u njoj – bio to prst , penis ili tampon.


Primetićete kako vam prst klizi u vagini dok ga pomerate.Zidovi vagine mogu biti i sasvim suvi ili vrlo vlažni.Obično su suvi u periodu pre puberteta, za vreme dojenja i u menopauzi kao i u danima ciklusa koji neposredno slede menstruaciji.


Vlažni su u vreme ovulacije,u trudnoći i tokom seksualnog uzbudjenja.Vaginalna sekrecija (izlučena vaginalna tečnost) obezbedjuje lubrikaciju (podmazanost) vagine, održava njenu čistoću i kiselost koja sprečava infekcije.


Nežno pritiskajte zidove vagine celom dužinom da biste primetili mesta koja su posebno osetljiva na draž.U nekih žena to je samo spoljašnja trećina , kod drugih opet cela vagina reaguje na draži.Sada zadržite prst na pola dubine vagine i pokušajte da ga stegnete zidovima kao da pokušavate da zadržite mokraću.Upravo grčite mišiće karlične prečage.Oni drže vaše karlične organe na mestu i pružaju potporu trbušnim organima koji dosežu sve do prečage (dijafragme) ispod rebarnog luka.Ukoliko mišići karlične prečage popuste možete imati problema sa orgazmom, sa zadržavanjem mokraće (inkontinencija) ili može doći do spada (prolapsa)karličnih organa.Na strani 406 opisan je način na koji možete da ojačate svoje mišiće karlične prečage.


pokušajte sada da uvučete prst u vaginu što možete dublje..uhhhh :P.Primetićete da se vaš prst kreće naviše i unazad pod uglom koji nije smešten po sredi vašeg tela.Da stojite umesto sto čučite vaša vagina bi zaklapala ugao od oko 45 stepeni sa podlogom.


Prstom možete da napipate sam svod vagine,tzv forniks.(Ako vam to ne uspeva pokušajte da privučete kolena ka grudima da biste prst mogli da gurnete dublje.Nekim ženama to možda neće poći za rukom). Pred sam kraj vagine osetićete grlić materice (cervix) kako štrči kao nosić sa malom rupicom na sredini. (Nakon porodjaja taj nosić nalikuje vise bradi). Grlić čini osnovicu materice (uterusa).

Osetljiv je na pritisak ali na njegovoj površini nema nervnih završetaka. Materica menja svoj položaj, boju i oblik tokom ciklusa i za vreme seksualnog uzbudjenja, u pubertetu i menopauzi. Stoga može da vam se desi da grlić ne napipate uvek na istom mestu.


Ima dana kada teško možete da ga dokučite. Rupica koju ste osetili na sred nosića je spoljni otvor kanala koji kroz grlić vodi u unutrašnjost materice.


Ulaz je vrlo uzan, otprilike prečnika jedne slamke, i ispunjen sluzavim čepom koji kontroliše prodor semene tečnosti (sperme). Ni tampon, ni prst ni penis ne mogu da prodju kroz taj kanal iako se on za vreme porodjaja rastegne toliko da beba može da prodje.Većina žena prilikom samo-pregleda može da vidi svoj grlić materice i da prati promene na njemu, pod uslovom da se redovno pregleda.*

Ostale organe male karlice nećete moći da napipate ali ih možete osetiti za vreme orgazma.Materica van trudnoće je veličine pesnice.Njeni debeli zidovi spadaju u najjače mišićne struktura našeg tela.Postavljena je izmedju mokraćne bešike (koja je smeštena neposredno ispod trbušnog zida) i rektuma .Zidovi materice priljubljeni su jedan uz drugi sem kada ih rastući plod (fetus) ili neka izraslina ne razdvoje.Vrh uterusa čini njegovo dno (fundus).


Sa fundusa materice upolje i unazad kreću dva jajovoda (Falopijeve tube). Dužine su nekih 8 cm i liče na rogove ovna okrenute unazad.Unutrašnjost jajovoda obrasla je sitnim trepljama (cilije) koje pokreću jajnu ćeliju ka materici a spermatozoide ka jajnoj ćeliji. Otvor izmedju unutrašnjosti materice i jajovoda je veličine igle.
|
0 Responses